nepakeičiamoji omega-3

Nepakeičiamoji Omega-3

Omega-3 yra polinesočiosios riebalų rūgštys. Jos vadinamos nepakeičiamosiomis, nes mūsų organizmas nėra pajėgus jų pasigaminti pats. Todėl Omega-3 būtinai turime gauti su maistu.

Omega-3 riebalų rūgštys yra nepaprastai svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai. Jos gerina kraujo takumą, tokiu būdu užkirsdamos kelią pernelyg dideliam trombocitų susikaupimui ir galimam trombų susiformavimui.

Omega-3 suteikia ląstelėms daugiau elastingumo, padeda sumažinti kraujospūdį ir padidinti „gerojo“ cholesterolio lygį. Omega-3 taip pat labai svarbios gerai smegenų veiklai – padeda išsaugoti smegenų funkcijas, sumažina Alzheimerio ligos ir senatvinės demencijos grėsmę. Omega-3 padeda aprūpinti kaulus kalciu ir taip sumažina osteoporozės grėsmę, padeda palaikyti sąnarių lankstumą ir palengvina artrozės simptomus.

Omega-3 riebalų rūgštys yra kelių tipų: alfa linoleno (ALR), eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR). ALR randama daugiausiai augalinės kilmės produktuose – riešutuose, linų sėmenyse, ankštiniuose. EPR ir DHR daugiausiai randama žuvyse. Vėliausi tyrimai parodė, kad iš žuvų gautos omega-3 riebalų rūgštys yra pačios naudingiausios.

Rekomenduojama kas dieną suvartoti nuo 1 iki 5 gramų omega-3. Tačiau svarbiausia yra ne suvartotų omega-3 kiekis, bet jų santykis su kitomis nesočiosiomis riebalų rūgštimis omega-6.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad mūsų mityboje omega-3 ir omega-6 santykis būtų ne mažesnis kaip 1:5. Esmė ta, kad ir omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis skaido tie patys fermentai. Kai omega-6 riebalų rūgščių yra per daug, jos trukdo įsisavinti omega-3 riebalų rūgštis.

Omega-6 mes suvartojame gana daug – jų yra daugelyje augalinių riebalų ir kitų produktų. Tuo tarpu maisto produktų su omega-3 reikia paieškoti. Todėl galimybė papildyti dienos mitybos racioną žuvų taukais su omega-3 yra geriausias pasirinkimas, jei norime sumažinti apie širdies ir kraujagyslių ligų riziką ar pasirūpinti smegenų degeneracinių ligų prevenciją.

Kita svarbi nesočioji riebalų rūgštis omega-9 padeda reguliuoti cholesterolio kiekį ir stiprina imuninę sistemą. Jos mūsų organizmas gali pasigaminti ir pats, tik tam yra būtina, kad netrūktų omega-3. Ome-ga-9 nemažai gauname su itin tyru alyvuogių aliejumi.

 

ARCTIC SEA

yra patentuotas mišinys nesočiųjų riebalų rūgčių iš kalmarų riebalų, šiaurės jūrų žuvų taukų ir alyvuogių aliejaus. Tai kruopščiai subalansuotas kompleksas, kuris ne tik praturtins taip reikalingomis nesočiosiomis riebalų rūgštimis, bet ir padės pasiekti geresnį omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių balansą.

Šaltinis: Mūsų FOREVER 2022-1

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *