Omega-3 yra polinesočiosios riebalų rūgštys. Jos vadinamos nepakeičiamosiomis, nes mūsų organizmas nėra pajėgus jų pasigaminti pats. Todėl Omega 3 būtinai turime gauti su maistu.
Omega-3 riebalų rūgštys yra nepaprastai svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai. Jos gerina kraujo takumą, tokiu būdu užkirsdamos kelią pernelyg dideliam trombocitų susikaupimui ir galimam trombų susiformavimui. Omega-3 suteikia ląstelėms daugiau elastingumo, padeda sumažinti kraujospūdį ir padidinti „gerojo“ cholesterolio lygį. Omega-3 taip pat labai svarbios gerai smegenų veiklai – padeda išsaugoti smegenų funkcijas, sumažina Alzheimerio ligos ir senatvinės demencijos grėsmę.
Omega 3 padeda aprūpinti kaulus kalciu ir taip sumažina osteoporozės grėsmę, padeda palaikyti sąnarių lankstumą ir palengvina artrozės simptomus
Omega-3 riebalų rūgštys yra kelių tipų: alfa linoleno (ALR), eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR). ALR randama I daugiausiai augalinės kilmės produktuose – riešutuose, linų sėmenyse, ankštiniuose. EPR ir DHR daugiausiai randama žuvyse. Vėliausi tyrimai rodo, kad iš žuvų gautos omega 3 riebalų rūgštys yra pačios naudingiausios.
Rekomenduojama kas dieną suvartoti nuo 1 iki 5 gramų omega-3. Tačiau svarbiausia yra ne suvartotų omega-3 kiekis, bet jų santykis su kitomis nesočiosiomis riebalų rūgštimis omega-6. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad mūsų mityboje omega-3 ir omega-6 santykis būtų ne mažesnis kaip 1:5. Tai yra, vienai daliai omega 3 tektų ne daugiau kaip 5 dalys omega 6. Esmė ta, kad ir omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis skaido tie patys fermentai. Kai omega-6 riebalų rūgščių yra per daug, jos trukdo įsisavinti omega-3 riebalų rūgštis.
Paprastai omega-6 mes suvartojama gana daug – jų yra daugelyje augalinių riebalų ir kitų produktų. Tuo tarpu maisto produktų su omega-3 reikia paieškoti. Todėl galimybė papildyti dienos mitybos racioną žuvų taukais su omega-3 yra geriausias pasirinkimas, jei norime sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką ar pasirūpinti smegenų degeneracinių ligų prevencija