Forever probiotikai

Ką reikėtų žinoti apie probiotikus?

Probiotikai, arba gerosios bakterijos, yra mūsų žarnyne gyvenantys mikroorganizmai. Kai jų yra pakankamai, jos teigiamai veikia sveikatą. Ir dar geriau, kai harmoningai sąveikauja įvairios jų rūšys.

GERŲJŲ BAKTERIJŲ VAIDMUO:

  • Padeda virškinti maistą ir pasisavinti maisto medžiagas, reguliuoja maisto judėjimą žarnynu.
  • Padeda apsisaugoti nuo ligų sukėlėjų.
  • Padeda reguliuoti imuniteto mechanizmus ir imuninės sistemos ląstelių funkciją, užkirsti kelią autoimuninėms ligoms.
  • Padeda pasisavinti vitaminus, fermentus ir kitas svarbias medžiagas.
  • Gali mažinti uždegiminius procesus, kurie yra vienas svarbiausių ligų atsiradimą ir jų trukmę lemiančių veiksnių.
  • Padeda hormonų sistemai reguliuoti stresą ir atpalaiduoti organizmą miego metu.
  • Reguliuoja angliavandenių panaudojimą ir apykaitą (padeda išvengti antsvorio).

KODĖL SUMAŽĖJA GERŲJŲ ŽARNYNO BAKTERIJŲ?

  • Gerosios bakterijos negauna pakankamai maisto ir žūva. Idealus jų maistas – maistinės skaidulos.
  • Blogosios bakterijos gauna daug maisto – cukraus ir angliavandenių – ir nustelbia gerąsias bakterijas.
  • Kenksmingas vaistų poveikis: antibiotikų, kontraceptikų, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir kitų.
  • Stresinės situacijos, miego trūkumas.

 

RYŠYS TARP ŽARNYNO IR SMEGENŲ

Žarnyno mikroflora turi įtakos normaliai smegenų funkcijai. 90 proc. žmogaus organizme esančio serotonino pagaminama žarnų sienelių ląstelėse. Trūkstant serotonino, gali išsivystyti nuolatinis nerimas ir daug kitų psichologinių sutrikimų, pavyzdžiui, aktyvumo ir dėmesio sutrikimas. Naujausi tyrimai patvirtino, kad gerųjų bakterijų kiekio sumažėjimas (arba disbiozė) taip pat turi įtakos vystantis degeneracinėms nervų sistemos ligoms.

 

TURĖTI GERĄ ŽARNYNO MIKROFLORĄ YRA LABAI SVARBU. KAIP TAI PASIEKTI?

1. Papildykite probiotikų atsargas valgydami daugiau raugintų produktų. Reikalui esant vartokite aukštos kokybės maisto papildus.

2. Vartokite prebiotikus! Tai žarnyno bakterijų maistas – augalinės maistinės skaidulos, kurias gali suvirškinti tik storosios žarnos bakterijos, ir kurios skatina šių bakterijų augimą. Probiotikai ir prebiotikai veikia simbiotiškai, todėl pastebimai padidėja gerųjų bakterijų skaičius.

3. Pakoreguokite mitybą: sumažinkite angliavandenių, valgykite daugiau daržovių, turinčių daug maistinių skaidulų. Vartokite daugiau gerųjų riebalų – omega-3, alyvuogių aliejaus, kokosų aliejaus, vitamino D3. Būtina papildyti ir kitų vitaminų atsargas. Taip pat galima vartoti kavą, arbatą, juodąjį šokoladą, nes juose yra flavonoidų ir polifenolių – antioksidantų, veiksmingai kovojančių su laisvaisiais radikalais. Juodojoje ir žaliojoje arbatose esantys polifenoliai skatina bifidobakterijų augimą bei padeda mažinti potencialiai kenksmingų bakterijų kiekį.  Masačiusetso ligoninės Gastroenterologijos ir mitybos skyriaus vadovas dr. Alessio Fasano, vienas geriausių žarnyno mikrofloros specialistų pasaulyje, teigia: „Norint užtikrinti žarnyno sveikatą, svarbiausia yra tai, ką mes valgome. Tai didžiausias poveikis mūsų genomui ir žarnyno mikroflorai.“

4. Siekite dvasinės pusiausvyros, stenkitės mąstyti pozityviai ir sumažinti stresą.

KOKIUS PROBIOTIKUS PASIRINKTI

  • Kurie turi daugiau nei 5 milijardus KSV (kolonijas sudarančių vienetų).
  • Kurie keliaudami virškinimo traktu išlieka gyvybingi ir gali daugintis.
  • Kurių sudėtyje yra Lactobacillus ir Bifidobacterium padermės.
  • Kurių veiksmingumas patvirtintas klinikiniais tyrimais.

Pasirūpinkite milijardais savo mažųjų draugų! Suteikite jiems viską, kad jie jaustųsi puikiai, ir jie atlygins jums puikia sveikata ir gyvybingumu!

Dr. Terezia Samu, kraujagyslių chirurgė. ŠaltinisL: Mūsų FOREVER 2022-1

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *